Over Imkersvereniging Regio Venray

De Imkervereniging Regio Venray is opgericht in 1922 en bestaat inmiddels al meer dan 95 jaar. Het is een gezellige vereniging die momenteel uit 26 leden bestaat. Jaarlijks worden er voor de leden verschillende activiteiten georganiseerd zoals: lezingen, een barbecue, een feestavond en contactochtenden. Op zo’n contactochtend (zondagochtend) kan er, bij een kopje koffie, over de imkerij en allerlei overige zaken bijgepraat worden. In 2020 gaan we ook een aantal bijeenkomsten organiseren over bijen / imkers gerelateerde onderwerpen.

Niet alleen het onderlinge contact vinden we belangrijk, maar ook het contact naar buiten toe. Vandaar dat we heel veel aan voorlichting doen. Ook houden we regelmatig demonstraties of doen we mee aan de landelijke open imkers dagen. Verder doen we soms ook nog mee aan andere manifestaties. Beginnende imkers kunnen, nadat zij een beginnerscursus hebben gevolgd, in onze vereniging door een ervaren imker begeleid worden, want zeker in het begin zijn er nog vele zaken die vraagtekens oproepen.

Houdt U van de natuur dan is het houden van bijen misschien iets voor U, want met het houden van bijen staat U met beide benen in de natuur. U moet niet alleen het nodige van de honingbij afweten, maar ook van de flora waar dit insect op vliegt. Kortom: het leven van de honingbij kent vele facetten en is zeer boeiend.

Wij zijn aangesloten bij de landelijke  organisatie Imkers Nederland. Imkers Nederland is vanaf 1 januari 2018 ontstaan uit de samenwerkende imkersverenigingen Imkersbond ABTB en de  Algemene Nederlandse Imkersvereniging (ANI). Voor het samengaan van deze twee bonden waren wij lid van Imkersbond ABTB.  Het doel van Imkers Nederland is het behartigen van de belangen van de aangesloten hobby- en professionele imkers. Inmiddels heeft de bond ruim 1200 leden welke verdeeld zijn over 30 afdelingen verspreid over een groot deel van Nederland. Daarnaast vind er een intensive samenwerking plaats met verschillende imkersverenigingen en natuurorganisaties.  Onder Imkers Nederland opereert de Nederlandse Bestuivingscommissie. Deze heeft als doel het bevorderen van inzicht en kennis over bestuiving zowel bij imkers als telers en het begeleiden van imkers en telers bij bestuivingszaken.

Sinds kort beschikt de vereniging over een eigen bijenstal op de Weverlose Schans. Hier huisvesten we een aantal bijenvolken om zo informatie  te kunnen geven over het leven van de bij. De Weverslose Schans wordt beheerd door Stichting Loobeek.

Stichting Loobeek
Stichting Loobeek ontwikkelt in het Loobeekdal recreatieve voorzieningen waarmee in het gebied historie naast de oorspronkelijke natuurwaarden terugkomen. Het doel is hier een historische poort te creëren naar een recreatief Limburg. Klik hier voor informatie over Stichting Loobeek

Zie ook: BestuurInfo voor leden en Lid worden.